Loading...
 Start Page

Αξιοθέατα Πάτρας

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

 

Η Πάτρα είναι μια ζωντανή πόλη με πληθυσμό περίπου διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, με πολύ ελκυστικές και συναρπαστικές εκδηλώσεις και πολλές ανέσεις. Συνδυάζει με επιτυχία τα πλεονεκτήματα μιας σύγχρονης πόλης με τη γοητεία ενός τόπου με μια μεγάλη ιστορία. Η πόλη προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών ευκαιριών με πολλές μουσικές, θεατρικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Στη Δημοτική Πινακοθήκη και σε πολλές ιδιωτικές γκαλερί, πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής από τοπικούς και διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες. Τα αρχαιότερα ίχνη μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης στην Πάτρα εντοπίστηκαν κατά την Πρωτοελλαδική περίοδο στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. και από τότε η περιοχή κατοικήθηκε συνεχώς.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης) 

Πρόκειται για την μεγάλη καλωδιωτή γέφυρα που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα στο ύψος του Ρίου και του Αντιρρίου αντίστοιχα όπου οι δύο περιφέρειες φτάνουν στην κοντινότερη απόσταση μεταξύ τους. Η γέφυρα έχει μήκος 2,252 μέτρα και στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Το βύθισμα των πυλώνων σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και από αρχιτεκτονικής άποψης η γέφυρα έχει σχεδιαστεί με εντυπωσιακές αντοχές. Συγκεκριμένα μπορεί να αντεπεξέλθει σε σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ, να αντέξει την πρόσκρουση τάνκερ, και τέλος μπορεί να συνεχίσει να στέκεται όρθια μετά το πέρασμα ακόμα και ενός τυφώνα. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε το 2004 και μετά από λαμπρή τελετή ονομάστηκε "Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης" ώστε να τιμήσει τον πολιτικό του οποίου όραμα ήταν η γέφυρα. Ως επισκέπτες μπορείτε να διασχίσετε με το όχημά σας τη γέφυρα ή εναλλακτικά να τη διασχίσετε μέσω του πεζόδρομου που διαθέτει χωρίς σε αυτή την περίπτωση να είναι απαραίτητη η καταβολή κάποιου αντιτίμου.

Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα 

O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Το έργο της αγιογραφήσεώς του, ξεκίνησε το 1985 επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Πατρών Νικόδημου, διακόπηκε για περίπου δεκατρία έτη (1993 – 2006) όταν με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ Χρυσόστομου η αγιογράφηση ξεκίνησε και πάλι. Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου ο οποίος καστέφεται με Σταυρό ύψους πέντε μέτρων και δώδεκα καμπανιαριά δεσπόζει την πόλη της Πάτρας. Οι διαστάσεις του είναι 60μ. το μήκος, 52μ. το πλάτος και 46μ. το ύψος. Το συνολικό εμβαδόν της Εκκλησίας είναι 2500 τ.μ. και η χωρητικότητά του είναι άνω των 8000 ατόμων

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου 

Είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης. Το αρχικό όνομά της ήταν Πλατεία Όθωνος. Όταν στο βασιλικό θρόνο βρισκόταν ο Γεώργιος Α' έλαβε το όνομά του. Το 1902 δεντροφυτεύτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της και ανέκαθεν αποτελούσε χώρο συγκεντρώσεων πολιτικού και άλλου ενδιαφέροντος, αλλά και τόπο εορτασμών και άλλων εκδηλώσεων. Το 1875 η φήμη της πλατείας εκτοξεύθηκε λόγω του τεράστιου κόστους των σιντριβανιών που φτιάχτηκαν σε αυτή. Χωρίς αμφιβολία υπήρξε κέντρο πολιτισμού κάτι το οποίο πιστοποιείται από αναφορές περιηγητών που αναφέρουν για τους Ιταλούς αοιδούς που εμφανίζονταν στα παρακείμενα μαγαζιά αλλά και στο πλήθος των θεατών που συνέρρεε στις παραστάσεις του θεάτρου Απόλλων που βρίσκονταν στο χώρο της πλατείας.

Μεσαιωνικό Κάστρο Πάτρας 

Το μεσαιωνικό κάστρο της Πάτρας βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους σε απόσταση 800 μέτρων από την ακτή. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Τα τείχη του περικλείουν μια έκταση μεγαλύτερη των 22 στρεμμάτων και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο,. Κατά τη διάρκεια των αιώνων απέκρουσε με επιτυχία πλήθος βαρβαρικών επιθέσεων και έπεσε δύσκολα στα χέρια των Τούρκων. Επίσης θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί ο λαϊκός μύθος που είναι σχετίζεται με αυτό και οφείλεται σε ένα άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων του οποίου ο κορμός είναι εντοιχισμένος σε μια ειδική εσοχή της τοιχοποιίας. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα ονομάζεται "Πατρινέλα" και πιστεύονταν ότι προστάτευε την πόλη από τις επιδημίες και τα βράδια θρηνούσε τους νεκρούς κατοίκους της πόλης. Η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη.

Αχάια Κλάους 

Οχτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας βρίσκεται το κάστρο-οινοποιείο της Αχάια Κλάους μιας εταιρίας με τεράστια ιστορία στην οινοποιητική παράδοση. Ιδρυτής της είναι ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους ο οποίος έφτασε στην Πάτρα το 1854 με σκοπό να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρία παραγωγής σταφίδας. Όταν γνώρισε την περιοχή ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση ενός αμπελιού που στη συνέχεια επεκτάθηκε και εξελίχθηκε σε μία μεγάλη εύρωστη επιχείρηση. Ως έτος ίδρυσης της εταιρίας θεωρείται το 1861 και γρήγορα κατέκτησε τη διεθνή και την εγχώρια αγορά με τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παρήγαγε μεταξύ των οποίων και η Μαυροδάφνη Πατρών. Το επιβλητικό κάστρο που στέγαζε την επιχείρηση διατηρείται μέχρι σήμερα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής ενώ ετησίως δέχεται περισσότερες από 200.000 επισκέψεις. Σας προτείνουμε λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο οινοποιείο, καθώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσετε όλη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού έως το στάδιο της ωρίμανσης στα δρύινα σκαλιστά βαρέλια.

Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας 

Στο δυτικό τμήμα της πόλης βρίσκεται το Ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας. Ανεγέρθηκε το 170 π.Χ. μία δεκαετία νωρίτερα από την ανέγερση του Ηρώδειου των Αθηνών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παυσανία, η διακόσμηση και η μεγαλοπρέπεια του μπορεί να συναγωνιστεί την αρτιότητα του μεγάλου ωδείου των Αθηναίων. Το ωδείο ήταν συνέχεια της αγοράς και εντός αυτού φιλοξενούνταν το επιβλητικό άγαλμα του Απόλλωνα. Με το πέρασμα των αιώνων σεισμοί πόλεμοι και κατακτητές κατέστρεψαν το κτίσμα το οποίο καταπλακώθηκε από χώμα και άλλα υλικά που άφησαν ορατό μόνο ένα μικρό τμήμα του. Ξαναήρθε στο φως το 1889 όμως τα έργα αναστήλωσης άρχισαν μόλις το 1956. Η χωρητικότητά του ανέρχεται στις 2.300 θεατές και στις μέρες μας εδώ λαμβάνουν χώρα μερικές από τις σπουδαιότερες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Έτσι λοιπόν αν βρεθείτε στην πόλη θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή να επισκεφτείτε το αρχαίο ωδείο και να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα αρχαίο δράμα ή μια κωμωδία.

Πατρινό Καρναβάλι 

Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Μια σειρά από πάρτι, χοροί και συναυλίες δομούν το εορταστικό πρόγραμμα που κορυφώνεται με τη νυχτερινή "ποδαράτη" παρέλαση του Σαββάτου και τη φαντασμαγορική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής. Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετέχουν αυθόρμητα και δημιουργικά στις ετοιμασίες και στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού. Όλη αυτή η διασκεδαστική και ψυχαγωγική διάθεση προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Σας προτείνουμε λοιπόν με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτείτε την Πάτρα την περίοδο της Αποκριάς ώστε να έχετε την μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου ελληνικού καρναβαλιού.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας 

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο σε πανελλήνιο επίπεδο, το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας θεωρείται μια κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρη την Αχαία. Η δημιουργία του ήταν όραμα της πρώην υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη αλλά οι εργασίες ανέγερσής του δεν άρχισαν παρά το 2004 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουλίου του 2009. Το μουσείο είναι χτισμένο σε μία έκταση 28 στρεμμάτων, οι εσωτερικοί χώροι του ξεπερνούν τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ χαρακτηριστικός είναι ο μεταλλικός θόλος το πολύ πράσινο Χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες εκ των οποίων οι τρεις είναι μόνιμες και η τέταρτη περιοδική καθώς φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Οι κύριες ενότητες είναι αυτή που ξεκινάει από την Μυκηναϊκή εποχή και φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή, η ενότητα του δημοσίου βίου και η ενότητα της νεκρόπολης. Στην περίπτωση λοιπόν που επισκεφτείτε την πόλη της Πάτρας θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Θα το βρείτε ανοικτό καθημερινά Τρίτη έως Κυριακή, από τις 08.30 έως τις 15.00.

Μαρίνα- Παραλία Πάτρας 

Η Μαρίνα βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας η οποία φιλοξενεί πολλές ψαρόβαρκες καθώς και τα σκάφη Πατρινών αλλά και όσων ταξιδεύουν στην περιοχή. Γύρω από τη Μαρίνα της Πάτρας, απλώνεται η ζώνη αναψυχής και περιπάτου που είναι προέκταση του λιμανιού της πόλης. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συναυλίες αλλά και παραστάσεις στο μικρό ανοιχτό θέατρο “Θεατράκι” δίπλα στη θάλασσα.

Φάρος Πάτρας 

Πρόκειται για το σύμβολο της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Φάρος της Πάτρας αρχικά είχε χτιστεί στον μόλο Αγίου Νικολάου, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1972 όταν κατεδαφίστηκε. Το 1999 ο τότε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πατρών Γιάννης Δημαράς αποφάσισε να χτίσει ομοίωμα του παλιού Φάρου, αυτή την φορά λίγο νοτιότερα, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Πλέον, ο φάρος δεν έχει κάποια ναυτική χρησιμότητα αλλά αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης. Ο Φάρος της Πάτρας βρίσκεται την Λιμενική Ζώνη του Δήμου Πατρέων, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει άνετο και δωρεάν πάρκινγκ. Στην βάση του Φάρου λειτουργεί ουζερί καφέ μπαρ ενώ στον χώρο μπροστά από τον Φάρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συναυλίες.

Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης
Αρχαιολογικός χώρος 

To Μυκηναϊκό νεκροταφείο Βούντενης μαζί με τον Μυκηναϊκό οικισμό στη θέση Μπόρτζι αποτελούν το Μυκηναϊκό πάρκο Πατρών, που βρίσκεται πλησίον του οικισμού της Βούντενης Αχαΐας. Ο αρχαιολογικός χώρος συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βορειανατολικά της Πάτρας, και έχει διαμορφωθεί σε επισκέψιμο πάρκο. Περιλαμβάνει 78 λαξευτούς θαλαμωτούς τάφους και τα ερείπια ενός προϊστορικού οικισμού που πιθανώς ταυτίζεται με την αρχαία Μεσσάτιδα. Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1923 από το Νικόλαο Κυπαρίσση. Πολλά από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο κοντινό αρχαιολογικό μουσείο Πατρών.

Ατελείωτες παραλίες

  • Την παραλία Καλόγριας
  • Την παραλία Σκαφιδιάς
  • Την παραλία Ζαχάρω
  • Την παραλία Κάτω Σαμικό
  • Την παραλία Αρκούδι
  • Την παραλία Κυλλήνης
  • Την παραλία Θίνες στο Βαρθολομιό και
  • Την παραλία Κουρούτας στην Αμαλιάδα
 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να έχουν τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, θερμίδων, υγρών, βιταμινών και μετάλλων κάθε μέρα. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και καρύδια. Τα κόκκινα κρέατα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκά είναι περιορισμένα.

Λαχανικά, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ψυχρής πίεσης) ως σημαντική πηγή μονοακόρεστου λίπους Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και τα πουλερικά καταναλώνονται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικής σας υγείας και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης περαιτέρω προβλημάτων.

ΟΛΥΜΠΙΟΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

  Πιθάρι Ακρωτηρίου, Χανιά
ΤΚ 73100 
  +30 2821110200

  rehab@olympion-group.com
  info@olympionchanion.gr

Πολιτική Ποιότητας ΚΑΑ Χανίων

ΟΛΥΜΠΙΟΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

  Βόλου & Μειλίχου, Κάτω Συχαινά 
ΤΚ 26443  
  +30 2611100600

  rehab@olympion-group.com
  info@olympion-sa.gr

Πολιτική Ποιότητας ΚΑΑ Πάτρας

ΟΛΥΜΠΙΟΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  Πεδινή Ιωαννίνων, Ιωάννινα 
ΤΚ 45500
  +30 2651113300

  rehab@olympion-group.com
  info@olympionioanninon.gr

Πολιτική Ποιότητας ΚΑΑ Ιωαννίνων

ΟΛΥΜΠΙΟΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  Αγναντερό, Καρδίτσα
ΤΚ 43061  
  +30 2441102100

  rehab@olympion-group.com
  info@olympionthessalias.gr

Πολιτική Ποιότητας ΚΑΑ Θεσσαλίας

ΟΛΥΜΠΙΟΝ - ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  Γιοφυράκια, Ηρακλείου
(κόμβος ΠΑΓΝΗ προς Σταυράκια)
ΤΚ 71500
  +30 2816002300

  rehab@olympion-group.com
  info@olympionhrakliou.gr

      

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2021 Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης - Olympion Rehab